Eşti aici

ZIUA PORUMBULUI

Institutul de Fitotehnie Porumbeni a organizat cea dea 2 ediție a festivalului ZIUA PORUMBULUI.La eveniment au participat producători, exportatori, amelioratori, savanți în domeniu. Ramura este destul de importantă pentru complexul agroindustrial, deaceea sectorul este susținut de către stat, avea să menționeze ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Ion Sulă, prezent la eveniment.O asemenea sărbătoare are menirea de a promova cultura și demonstra necesitatea de a investi mai mult în dezvoltarea științei agrare.
Hibrizii elaborați de savanții din Moldova sunt înalt apreciați în Belarus și Rusia, unde sunt și multiplicați. Rezistența la secetă și productivitatea înaltă fac ca acesti hibrizi să fie competitivi pe piața respectivă, deși în cecea ce privește umeditatea grăunțelor, cercetătorii mai au de lucru.Din această cauză mai mulți fermieri solicită hibrizi de la Companiile din străinătate.
Conform statisticii, circa 35 la sută din suprafețele agricole din țară sunt ocupate cu porumb.Condițiile climatice favorizează majorarea suprafețelor pentru 2016.Seceta a compromis roada anului 2014. Astfel, agricultorii recoltează acum cîte 2 tone la hectar, cu mult mai puțin decît anul trecut.
Unii hibrizi produși în Moldova au fost prezentați recent la expoziția de la Ialomița, Romînia.6 din cei 10 hibrizi au fost înalt apreciați.