Eşti aici

Opinia expertului despre scăderea exportului și importului

Volumul exportului spre țările Uniunii Europene și CSI s-a redus în ultimele 8 luni ale anului curent. Potrivit expertului economic Sergiu Tofilat, acest lucru se datorează relaţiilor economice pe care Republica Moldova le-a stabilit cu statele membre ale CSI şi ale comunităţii europene.
Potrivit Biroul Național de Statistică, în primele opt luni ale anului, volumul exporturilor spre UE a scăzut cu 1,8 la sută, în timp ce exporturile spre CSI s-au redus cu 35,6 la sută, faţă de anul 2014.
“Exportul spre CSI a scăzut datorită faptului că avem relații tensionate cu Federația Rusă. Este vorba de embargourile pe diferite categorii de mărfuri. Respectiv, aceste produse trebuiau direcționate spre alte piețe, iar având acordul de asociere cu UE și tratate comerciale în acest sens, evident că acest lucru a fost posibil. Este o piață competitivă , ca să câștigăm loc pe piață trebuie să ne luptăm pentru aceasta, respectiv vedem că o parte din bunuri n-au ajuns să fie exportate și exportul este în scădere”, menționează Sergiu Tofilat, expert economic.
Nici la importuri n-o ducem prea bine. În primele 8 luni ale anului, Republica Moldova a importat produse din ţările Uniunii Europene cu 23,5 la sută mai puţin decât în ianuarie-august 2014.
Expertul economic Sergiu Tofilat identifică două cauze majore care determină scăderea volumului importului.
„În primul rând, este vorba de puterea de cumpărare a consumatorilor din Moldova. Dat fiind faptul că mulți din noi au veniturile în lei, puterea reală de cumpărare a leului s-a redus din cauza deprecierii valutei naționale. Respectiv, mai puține produse cumpărăm și asta influenţează asupra importului. Alt factor este scumpirea creditelor. Deci noi urmărim politică monetară, destul de restrictivă a Băncii Naționale și evident creșterea dobânzii influențează costul pentru produsele importate. Adică având dobânzi mai mari, importatorii sunt nevoiți să ridice și prețurile”, susține Sergiu Tofilat, Expert economic.
În perioada ianuarie-august 2015, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare totală de 1 miliard 285 milioane de dolari americani.
În aceeaşi perioadă, importurile realizate de către ţara noastră au totalizat puţin peste 2 miliarde 624 milioane de dolari americani.