Eşti aici

MIGDALUL, O AFACERE SĂNĂTOASA

Migdalul are numeroase proprietăți benefice pentru om. Fiind bogat în vitamina E, acesta contribuie la îmbunătăţirea aspectului pielii, al părului şi a unghiilor. Totodată, migdalul reprezintă și o bună sursă de Calciu pentru sistemul nostru osos. Din el se poate prepara lapte, ba chiar și brânză. Asta o confirm familia Stratan, din s.Roșu, raionul Cahul.

Dumitru are doar 10 ani, dar poate deosebi cu ușurință soiurile de migdal, știe secretul cum să le spargă maiu șor. Zilnic consumă câte 10 migdale, pentru că acestea ajută la îmbunătăţirea memoriei, la prevenirea anemiei și la menținerea unei bune dispoziții.

7 ani în urmă, bunicul băiatului a inființat prima plantație, iar acum aceasta se întinde pe o suprafață de 5 ha. Prezenți la Festivalul Bostaniadei din s. Lozova, familia Stratan nu a ezitat să aducă spre vânzare și migdale decojite. Ulterior, cojile sunt folosite drept îngrășăminte pentru pământ. În gospodăria lor nimic nu se pierde. Deși anul a fost mai secetos, roada este destul de bună. Prețul unui kilogram de migdale începe de la 50 de lei, dar pentru cele cu coaja subțire ajunge chiar și la 200 lei.

Migdalul are tot mai mulți adepți, deoarece statul susține crearea plantațiilor de culture nucifere. Subvenționarea pentru înfiinţarea plantaţiilor de nuc altoit, migdal şi alun s-a majorat de la 10.000 lei per hectar în 2013, la 17.000 de lei în 2015. Potrivit datelor statistice, în sectorul plantaţiilor de migdale activează circa 25 de producători, iar suprafaţa de cultivare a acestora ajunge la peste 1.000 de ha. Programul Naţional pentru Dezvoltarea Culturilor Nucifere are drept scop plantarea a circa 10.000 hectare livezi de migdale în perioada anilor 2006-2020, ceea ce ar duce la o recoltă de circa 10.000 tone de migdale.