Eşti aici

Macrameurile moldoveneşti mai apreciate în Europa

O profesoară din Orhei împleteştemacrameuri moldoveneşti şi le distribuie atât în Moldova, cât şi peste hotare, doar că valoarea lucrărilor este apreciată total diferit.

Macrameul este o împletitură de mână, făcută din fire groase şi folosită ca element decorativ.De 20 de ani, Eleonora Garbatovschi confecţionează asemenea lucrări, inclusiv la comandă. Astfel, lucrările meşteriţei sunt vândute atât în Republica Moldova, cât şi peste hotare.
„Aceste lucrări se confecționează foarte greu, deoarece la o lucrare uneori poți sta 2-3 luni, dar dacă e mai mare 4-5 luni!”, a menționat Eleonora Garbatovschi
După muncă şi răsplată, doar că nu şi în cazul meşteriţei Eleonora Garbatovschi. Dumneaei recunoaşte că macrameul e valorificatşi preţuit mai mult peste hotare decât în Moldova.
„Avem și comenzi, avem și cumpărători, dar cel mai mult străinii procură așa lucrări”
În străinătate, lucrările costă câteva sute de euro, pe când în Moldova acestea ajung să fie plătite cu doar câteva sute de lei. Preţul unei lucrări depinde de mărimea acesteia şi de efortul depus de meşteriţă.
De exemplu, la noi, această lucrare costă 1200 de lei, însă în Europa preţul este mult mai mare.
Profesoara mai spune că este atașată mult de fiecare piesă realizată cu propriile mâini.
„Întotdeauna cînd mă despart de o lucrare în suflet simt un gol ”, susține Eleonora Garbatovschi
Potrivit ei, lucrările confecţionate manual au o valoare mult mai mare.
„Un lucru confecționat de mînă mereu bucură ochiul. Am luat din casă lucrările pentru expoziție și mi-a rămas în casă un gol”, a menționat Eleonora Garbatovschi.
Macrameul este văzut în mod tradițional doar ca o tehnică destinată ornamentelor de casă. Dar, în ultimul timp, este folosit şi la confecţionarea accesoriilor textile şi a bijuteriilor.