Eşti aici

Ioan Agapi (Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna): Vom înregistra două branduri de produse montane

Reprezentanţii Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna vor lansa în cursul săptămânii următoare două branduri de produse montane. Primul dintre acestea „De la munte” va fi folosit pentru o gamă de brânzeturi naturale, obţinute în fermele membrilor federaţiei, iar al doilea pentru una de produse din fructe de pădure, culese din Carpaţişi se va numi „Aroma muntelui”.

Ioan Agapi, preşedintele federaţiei, a declarat că produsele provin din ferme montane, din proiecte finanţate cu fonduri private străine, fără sprijin din partea Statului, aşa cum era de aşteptat. „Trebuie să vadă cei din minister că putem face ceva şi fără ei, fiindcă ei nu înţeleg încă ce înseamnă produs montan şi ce trebuie făcut pentru el”, a afirmat Agapi.

Acesta a salutat intenţia MADR de a introduce „produsul montan”, printre priorităţi şi a explicat că reprezentanţii federaţiei sale au participat la crearea cadrului european pentru sprijinirea acestuia, aşa că ar fi de aşteptat ca şi în România să se facă progrese în acest sens: „Produse montane avem, cadru european avem, dar cadru naţional ne lipseşte”, a declarat el..

Agapi a povestit cum s-a încercat crearea unui subprogram special pentru zona montană, dar acesta a fost refuzat de autorităţi, aşa că acesta nu apare în noul PNDR.

„Acum sunt fonduri pentru zona montană, iar asta e bine. Rău e că a fost ridicată ştacheta şi că se acordă mai greu fondurile, dar ne vom descurca noi cumva”, a încheiat reprezentantul agricultorilor din zonele montane.