Eşti aici

Forum Regional al Producătorilor și Procesatorilor de Prune

Pentru o zi oraşul Nisporeni a devenit gazda Forumului Regional al Producătorilor și Procesatorilor de Prune.Evenimentul a fost organizat de ACED şi finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Corporaţia Provocările Mileniului.La forum au participat peste 60 de producători și procesatori de prune din raioanele Nisporeni,Criuleni,Şoldăneşti, Ungheni, Călărași și regiunea transnistreană. La forum au fost prezentate practicile de producere și procesare a prunelor în Moldova cît și experiența producătorilor din Germania și Serbia, unde în vara anului curent au fost organizate vizite de studiu de către Proiectul ACED pentru fermierii moldoveni. Astfel, consultanții naționali și specialiștii ACED au prezentat o serie de tehnologii avansate utilizate peste hotare , cît și particularitățile deshidratării și congelării prunelor. Participanţii au fost familiarizaţi cu echipamentele utilizate la aceste operațiuni, standardele care urmează a fi respectate de producătorii moldoveni pentru a putea comercializa pe piaţa europeană.
Andrei Cumpanici, specialist pentru siguranţa alimentelor a explicat agricultorilor care sunt cerinţele de calitate a prunelor proaspete şi a celor uscate, care urmează a fi comercializate atît pe piaţa autohtonă cît şi pe cea externă.
Cei prezenţi au avut posibilitate să guste şi să compare calităţile gustative a principalelor soiuri de prune cultivate în ţara noastră.Consultanţii au ţinut să menţioneze,că calitatea produsului finit depinde în mare parte de metoda utilizată la uscare şi calitatea materiei prime.
Antreprenorul Tudor Botez,a povestit despre tehnologia utilizată și posibilităţile de comercializare.
Întâlnirea cu savanţii şi specialiştii în domeniu a fost interesantă şi utilă, un mod inedit de a pune în evidență posibilităţile de valorificare a potenţialului existent pentru a obţine plusvaloare şi de a fi cât mai aproape de producător.