Eşti aici

Fermierii rămîn cu aceleași probleme

Ajunși în toamnă fermierii au început să strîngă roada și totodată, să se confrunte cu diverse probleme. Anul nu este deloc ușor pentru ei, avea să spună Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Naționale a Fermierilor din Republica Moldova. Lipsa accesului liber la piața de desfacere, constituie principalul impediment al producătorilor.
Cosarciuc mai spune că o altă problemă a fermierilor este accesul la finanțe. La moment, producătorii nu pot lua credite , întrucât băncile în mare parte le refuză, iar fluctuațiile de pe piața financiară au contribuit la majorarea ratei dobînzii. În aceste condiții le este greu să reziste.
O altă problemă ține de accesul la informații. Președintele Federației Naționale a Fermierilor susține că încearcă să acopere acest gol. Astfel au deschis în mai multe localități 12 centre de consultanță unde se organizează diverse seminare de instruire pentru fermieri. În rezultat, fermierii pot obține noi cunoștințe legate de practicile și tehnologiile internaționale.
Menționăm că Federația Națională a Fermierilor din Moldova este o organizație de fermieri la nivel național, neguvernamentală, apolitică si nonprofit, componentă a societății civile care are drept scop dezvoltarea sectoarelor non-agricole, pe baza unui sector agrar profitabil şi competitiv.