Eşti aici

Bâlciul Olarilor la Iurceni

În straie tradiționale și cu muzică populară, sub patronajul Primăriei Iurceni, mai mulți olari din toată țara s-au adunat în cadrul Tîrgului Republican al ceramiştilor - „Bîlciul Olarilor”. Accent la tîrg s-a pus pe realizarea cîtorva ateliere interactive, expoziții interesante cu vînzări de ceramică roșie, neagră, dar și a altor meșteșuguri.
Pe vizitatori, timpul instabil de afară nu i-a oprit! Aceștia au mîncat plăcințele, sărmale, au servit must, struguri, mere, iar unii dintre ei au cumpărat oale pentru gospodarie!
Nu au rămas fără ocupații nici cei mici. Pentru ei s-a organizat un mini-parc de distracții, dar și multe ateliere de olărit. Copiii entuziasmați au stat la coadă pentru a-și testa harul prin modelarea ceramicii.
Cănuțe, oale de gătit, suvenire, dar și alte obiecte din lut puteau fi găsite la cei mai mici olari de la tîrg. Copiii, ajutați de profesori adună lucrări întregul an și așteptă „Bâlciul Olarilor”pentru a le vinde și a primi o recompensă.
Pentru a se crea o oală, este nevoie de la 30 secunde până la 5-10 minute. Cea mai ieftină oală de gătit fără glazură putea fi procurată cu 20 de lei, iar cel mai scump vas - un ghiveci pentru plante valora 2100 lei.
La eveniment au fost premiați cei mai buni olari, iar artiştii profesionişti au intregit buna dispoziție a celor prezenți. La final, toți oaspeții, dar și meșterii s-au unit într-o horă mare.
Tîrgului Republican al ceramiştilor - „Bâlciul Olarilor” se află la cea de a XXVIII-a ediţie. În acest an, evenimentul a strîns peste 25 olari din toată țara și câteva sute de vizitatori.